Az Omega-3 és a szív
Ez az egész omega-probléma fel sem vetõdött volna, ha nem volna korunk népbetegsége a szív- és érrendszeri megbetegedés, az infarktus, na meg a sztrók. A civilizációs népbetegségeknek értelemszerûen mindig a „civilizáció” az oka vagyis, az eltérés attól, amire az ember eredetileg „ki lett találva”. Ez akkor vált világossá, amikor az eszkimók közé elvegyült néhány európai orvos, és döbbenten tapasztalták, hogy ezek az emberek húst esznek hússal, majd fókaolajjal öblítik le a vacsorát. A koleszterin-hipotézis szerint az eszkimóknak már rég ki kellett volna halniuk, ezzel szemben körükben szinte ismeretlen a szívbetegség. Meg még sok más betegség, így a rák is. Jó pár évtizedes késéssel kezdték csak tanulmányozni az eszkimók omega-3-dús táplálkozásának a titkát. Kiderült, hogy nemcsak náluk, hanem a japánok körében is sokkal ritkább a szívbetegség és a szív eredetû halálozás, pedig a japánok átlagos koleszterinszintje nem sokkal jobb, mint az európaiaké. Ma már tudjuk, hogy az omega-3, bár némileg csökkenti a koleszterinszintet, de nem ezért véd szívbetegség ellen. Elõször is folyósítja a vért, megakadályozza a vérrög képzõdést, jelentõsen csökkenti a vér trigliceridszintjét, s vizsgálatok szerint . drámaian csökkenti a szívritmuszavarok számát. Egy már infarktuson átesett betegek körében végzett nagy olasz vizsgálatban a ritmuszavar miatti hirtelen szívhalálok száma 3,5 év alatt, napi 1 gr omega-3 hatására 50%-kal, a szíveredetu halálozások 30%-kal csökkentek, és 20%-kal csökkent e csoportban az egyéb eredetu halálozás is. Mivel kontrolként modern gyógyszeres kezelést kapó betegeket alkalmaztak, ez bizonyítja, hogy hiánybetegséget nem lehet gyógyszeres kezeléssel gyógyítani. A sokat reklámozott mediterrán diéta is valójában az omega-3-tartalma miatt véd a szívbetegségekkel szemben! És ne felejtsük el, hogy a szívhalálok jó része, különösen fiatal korban, nem vérrög okozta infarktus, hanem szívritmuszavar következménye!
Comments are closed