• drnika@henix.hu
  • Dunakeszi, Magyar u. 53.
  • Időpontfoglalási idő: 07:00 - 18:00

A rendelésekre, mind a csecsemő és gyermek gyógyászati rendelésre, mind a szakrendelésekre is /gyermek tüdő gyógyászat -croup, asthma-, visszatérő felső légúti betegségek, gyermek allergológia és felnőtt allergia/ előzetesen telefonon

Rendelési idő

Csecsemő és gyermek rendelés

Csecsemő és gyermek rendelés egészséges gyerekeknek

Hasznos zsírok és olajok

Hasznos zsírok és olajok

NapraforgóMeg kell jegyezni, hogy egyes zsírok alapvetõen fontosak az egészség számára és a zsír elengedhetetlen a gyermekek egészséges fejlõdéséhez. A figyelem elsõsorban az egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavak potenciális elõnyeire és veszélyeire irányult. Többszörösen telítetlen zsírsavak vannak a sáfrány-, a napraforgó-, kukorica-, gyapotmag-olajban és a halhúsban, míg egyszeresen telítetlen zsírsavak elsõsorban az olíva-, repce-, és mogyoróolajban, valamint a legtöbb olajos magban találhatók.

 A hatásukat vizsgáló kutatások eredménye azonban nem egyértelmû. Például az elsõ vizsgálatok arra utalnak, hogy az egyszeresen telítetlen zsírsavak segítenek az egészséges HDL szinteket fenntartani, míg a többszörösen telítetlenek a HDL-szintet csökkentik. Egy 2000-ben végzett felmérés, ami az (egyszeresen telítetlen zsírsavban gazdag) olívaolajat a (többszörösen telítetlen zsírsavban gazdag) napraforgó olajjal hasonlította össze, azt mutatta ki, hogy az olíva-olajban gazdag étrend szorosan összefügg az alacsony vérnyomással, míg a napraforgó olajnak ebbõl a szempontból csak kis hatása volt. A kutatókat leginkább az ezekben az olajokban lévõ kisebb zsírsav-építõ elemek, az úgynevezett esszenciális zsírsavak, az omega-3, omega-6, és omega-9 zsírsavak érdeklik, melyek a vérzsírszintekre még jellegzetesebb hatást fejthetnek ki. Az ételekben lévõ olajok ezeket a zsírsavakat gyakran keverékek formájában tartalmazzák, ami felelõs lehet azért, hogy az ezeket fogyasztó embereknél annyira különbözõ eredményeket figyeltek meg.

– Omega-3 zsírsavak: Ezeket tovább osztályozzák; alfa-linolénsav (ilyen van a repce-, szója-, lenmag- és olívaolajban és számos olajos magban), dokozahexaénsav és eikozapentaén sav (olajos halban és anyatejben vannak). A vizsgálatok arra utaltak, hogy az alfa-linolénsavat tartalmazó zöldség-olajok védik a szívet. A dokozahexaénsavnak és az eikozapentaénsavnak nincs sok hatása a vér koleszterinszintjére, de elõnyös lehet az ereket bélelõ sejthártyára (az endotéliumra) és így javíthatja a véráramlást. [ Lsd. még, Fehérje/Hal címszó alatt, lejjebb.]

– Omega-6 zsírsavak: más néven linolsav (tartalmazza a lenmag-, a kukorica-, szója- és a repceolaj). Sok esetben a hidrogénezett zsír omega-6 zsírsavavban gazdag olajból készül.

– Omega-9 zsírsavak: (olívaolajban találhatók).

A vizsgálatok azt mutatják, hogy egészséges arányban fogyasztva ezek a zsírsavak elengedhetetlenül fontosak az élethez. Azt találták, hogy az omega-6 zsírsavak jobban védenek a szívbetegséggel szemben, mint az omega-3 zsírsavak, de az omega-6 bevitel az eikozanoidoknak nevezett vegyületek fokozott termelésével is jár – ami viszont állatkísérletekben elõsegítette a daganatok növekedését. Az omega-3 és az omega-9 zsírsavak egyaránt tartalmaznak olyan vegyületeket, melyek ezeknek az eikozanoidoknak a képzését gátolják. Egyes kutatók azonban úgy gondolják, hogy a jelenlegi nyugati étrendben az omega-6 és omega-3 zsírsavak aránya egészségtelen,. 10:1-hez. Ez arra hívja fel a figyelmet, hogy ezen zsírok fogyasztásakor jobb arányra kell törekedni, anélkül, hogy megnövekedne az energiabevitel.

Zsírpótló anyagok.

Comments are closed