• drnika@henix.hu
  • Dunakeszi, Magyar u. 53.
  • Időpontfoglalási idő: 07:00 - 18:00

A rendelésekre, mind a csecsemő és gyermek gyógyászati rendelésre, mind a szakrendelésekre is /gyermek tüdő gyógyászat -croup, asthma-, visszatérő felső légúti betegségek, gyermek allergológia és felnőtt allergia/ előzetesen telefonon

Rendelési idő

Csecsemő és gyermek rendelés

Csecsemő és gyermek rendelés egészséges gyerekeknek

Az Omega-3 és a depresszió

Az Omega-3 és a depresszió

DepresszióAz agy jó része optimális esetben omega-3-ból és omega-6-ból áll. Ám ha a magzatnak, majd késobb a fejlodo agynak nem áll rendelkezésére elég omega-3, az idegsejtek felszíne omega-6-ból épül fel, és az agy fogaskerekei csikorogva forognak. Joseph Hibbeln lipidkutató 1995-ben vetette fel, hogy a depresszió tulajdonképpen az omega-3 hiány miatt rosszul muködo agy muködészavara.

Hibbeln nemzetközi statisztikákkal bizonyította, hogy az egyes nemzetek depressziógyakorisága szoros összefüggést mutat az omega-3 hiányos táplálkozással. Magyarán: minél több halat vagy omega-3-at fogyasztanak egy országban, mint pl. Japánban, annál ritkább a depresszió. Más országokban viszont, így hazánkban is, ahol alacsony a halfogyasztás, a depresszió diagnózisok száma nagy. A puding próbája az evés. A vizsgálatok bizonyították, hogy olyan depressziós betegek, akik évek óta nem gyógyultak meg antidepresszáns kezelésre, omega-3 kapszuláktól szépen meggyógyultak. Az is kiderült, hogy az omega-3 hiánya és a bipoláris (mániás-depressziós) betegség gyakorisága szintén szoros kapcsolatot mutat, s valóban, amikor bipoláris betegeket nagy adag omega-3-al kezeltek, jelentos javulást tapasztaltak. Az is kiderült, hogy a szülés utáni depresszió egyik fontos összetevoje az omega-3 hiány. Hiszen honnan is vonná el a magzat a számára nélkülözhetetlen zsírsavat, ha nem a mama agyából? Amúgy mindenkinek, de terhes anyáknak különösen ajánlott az omega-3 fogyasztása. E kutatások azt is jelzik, miért oly sikertelen az antidepresszánsok alkalmazása depressziós betegeknél: mert egy antidepresszáns sem tudja pótolni az omega-3 hiányát. Persze az is igaz, hogy az omega-3 csak muködoképes szintre hozza az agyat, de az életproblémákat nekünk kell megoldani. Nem tudtam teljes képet adni arról, mi mindenre jó még az omega-3. De talán már ennyi is gyanús. Megint egy csodaszer? Szó sincs róla. Amíg a C-vitamint nem fedezték fel, a C-vitamin hiánynak annyiféle tünete volt, hogy senki nem gondolta, hogy egyetlen anyag hiánya okozhat ennyire változatos tüneteket. Az omega-3 sem gyógyít, hanem megszünteti az omega-3 hiányát. Nélküle nem lehet egészségesen élni.

Szendi Gábor
Forrás: Szépség magazin

Comments are closed